Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/517-859 Za zakazivanje telefonskim putem 063/517-859
  1. Pitanje broj: #103007

    Postovani, molim vas za tumacenje ovog nalaza moje mame. Ima 39 god. Ova promena je gledana ultrazvukom 2 puta, oba nalazas su identicna, a evo kako glase: dojke su intermedijlne, pretezno lipomatozne strukture - acr2. Difuzno u dojkama se vidi pojacan fibroza. U gornje-spoljnjem kvadrantu desne dojke prezistira prethodno pracena fokalna promena, ovalnog oblika, nehomogene, pretezno hipoehogene strukture, delimicno jasno a delimicno nejasno ogranicena, dimenzija 6, 5 x 5, 5 mm. Pridruzene promene se ne vide u kolor dopler modu se u opisanoj promeni ne vidi patoloska vaskularizacija a promena je hipovaskularizovana aksile su bez uvecanih limfnih nodusa bi rads 3 eho kontrola za 6 meseci hvala unapred, pozdrav

    Odgovoreno: 25. 07. 2012.
    • Poštovana,
      Ultrazvukom dojke mogu se otkriti patološki procesi na dojkama, naročito maligniteti.
      prema opisu koji je lekar dao promena na desnoj dojci ima više elemenata koji govore u prilog da se ne radi o malignom procesu, ali se promena mora pratiti, zato je i tražen naredni ultrazvuk za 6 meseci. Treda da se prevashodno prati veličina promene i njen izgled. Bi rads 3 je međunarodno obeležavanje promena na dojci i treća grupa bi rads podrazumeva promene koje su "verovatno dobroćudan nalaz, potrebne su dodatne pretrage i kontrola".
      da li je neka promena maligna ili ne može se reći samo nakon histopatološke pretrage pod mikroskopom uzorka koji je dobijen iz promene (prilikom biopsije ili prilikom operativnog uklanjanja cele promene) . To se radi samo u slučajevima kada na osnovu dijagnostike i pregleda hirurga za dojku proceni da treba raditi intervenciju.
      šanse da se radi o malignoj promeni su male, ali svakako vaša majka treba za 6 meseci, a po potrebi i ranije da ode na kontrolni ultrazvuk.

      svako dobro

      dr viktor ognjenovic
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #103007

    • Sara Ostojic 05. 08. 2024.

      Poštovani, po preporuci ginekologa odradila sam mamografiju. Nalaz je sledeći. Dojke su grandularne granje Acrc hetorogene. U GKL zadnjoj trećini korpusa leve dojke zona pojačane kondezacije parenhina, na prostoru od 55x 35 mm bez formiranja susp tu senki. Zone grupisani mikrokalcifikacija u levoj dojci se ne izdvaja. U desnoj dojci se ne izdvajaju radiološki susp tu senke i zone grupisani mikrokalcifikacija. U prikazanim delovima obe aksile bez uvećani in. Zaključak BI RADS DD2 LD3. Imam 37 godina, i bolove u levoj dojci već 5,6 meseci. Ispod ruke i sa strane. Molim za pojašnjenje nalaza.

Ostavite komentar