Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/517-859 Za zakazivanje telefonskim putem 063/517-859
  1. Pitanje broj: #64789

    Postovani doktore, mom ocu je utvrdjena polineuropatija na nogama, a najvise je izrazena na levom stopalu. Uzrok njenog nastanka je citostatik vinkristin, koji je bio koriscen u chop protokolu (malt lymphom) . Prvi neurolog koji ga je pregledao prepisao je samo ohb12. Bolovi i ostali simptomi nisu prestajali. Onda smo odlucili obaviti pregled kod drugog neurologa. On je uradio i emng. Rezultati su sledeci: brzina aksonalne provodljivosti n. Peroneusa lat dex, senzorni potencijal n suralisa se nije dao izazvati, mbp m/sec 34, terminalna latenca ms/cm. U izvestaju koji je napisao stoji: u misicima donjih ekstremiteta generalizovano se registruju potencijali kompenzatornih motornih jedinica, polifazicni niskovoltazni potencijali neurogenog tipa uz redukciju perifernih motoneurona srednjeg stepena. Aksonalna provodljivost n. Peroneusa snizna, otsustvo senzornog potencijala n. Suralisa. Emng nalaz upucuje na senzomotornu neuropatiju srednjeg stepena koja se etioloski povezuje sa primenom citostatika. Sa nase strane terapija: radi parestezija tegretol 200mg, jedna do dve tablete dnevno i ohb12 ampule. Isto da napomenem da je na levom stopalu bio linfedem u toku snimanja, koji se sada trenutno povukao. Ove tablete su smanjile trnjenje, i bol u predelu potkolenice, ali jos uvek postoje jaki bolovi u stopalu. Sada su prepisane inekcije zodol, 7 dana, koje umiruju taj bol. Pre hemioterapije bilo je krvarenja u zelucu, koje je posle prestalo, pa ne znam da li je bila dobra opcija sa tim inekcijama, izabrani doktor nije obracao paznje na to? Jednom je hitna dala i trodon, koji za taj neuropatski bol nije ni malo pomogao. Da li je moguce da kada se poveca malo vise cirkulacija nastaju ti neizdrzljivi bolovi? Interesuje me vase misljenje o emng nalazu, da li je terapija koja je prepisana odgovarajuca za tip polineuropatije? Unaped se zahvaljujem vasem odgovoru.

    Odgovoreno: 13. 07. 2010.

Komentari na pitanje: #64789

    • stefanovic mirjana 15. 03. 2012.

      Bolujem od dijabeticne polioneuropatije, lekar mi je prepisao berlition infuziju, ne mogu je naci pa mi apotekari preporucuju thiagamu ampule da li je to isto hvala.

    • Zaboravio sam napisati, prvi neurolog koji ga je pregledao je dao upravo te nemacke tablete lyrica, na pocetku je poceo sa 150 mg dnevno, pa je to povecano na 300 mg. Nije bilo rezultat. Nakon uzimanja javili su se veliki bolovi u predelu potkolenice, pa je prekinuo dalje koriscenje. Da li mislite, posto ovi epileptici ne pomazu, da mozda vise rezultata daju antidepresivi? Nadam se da thiogamma nece stetiti zelucu i srcanom misicu.

Ostavite komentar