Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #13700

    Poštovani,
    Imam 30 g. U aprilu mesecu prvi put sam imala parastezije lica sa krivljenjem usta (trajalo je oko sat vremena). Neurolog iz Urgentnog centra konstatovao da je to verovatno izazvano umorom i neravnotežom elektrolita u krvi. Preporučeno mi je da pijem Mg i Ca 2 meseca. Nakon toga povremeno sam imala trnjenje leve ruke i noge, a od skoro i vrata i lica, kao i vrtoglavice, slabost i konstantan umor ničim izavan. Odlazim nakon par meseci kod neuropsihijatra u Domu zdravlja koji me šalje na dalje pretrage, ali sumnja da je sve na nervnoj bazi. Napominjem da je moj posao intelektualne prirode, emotivno sam stabilna i lako izlazim na kraj sa svakodnevni stresom. Dopler krvnih sudova mozga i vrata su u redu, kao i MR mozga. Ortoped je na osnovu RTG-a konstatovao alordosis vertebrae cericalis i radiculopathiu L5S1. Rekao je da trnjenje moze poticati od pomenutih problema. Neuropsihijater iz Doma zdravlja to negira. Od avgusta meseca stanje se pogoršalo - konstantne vrtoglavice i slabost celog tela, pa sam u 2 navrata bila na bolovanju. Krvna slika odlična bez obzira na tegobe. Neuropsihijatar iz Doma zdravlja zaključuje da je to anksioznost, i preporučuje psihijatrijski tretman. Odlazim na privatni tretman kod priznatog doktora, ali je Dr negirao anksioznost, rekao da nema potrebe za daljim tretmanom i preporučio mi da izvršim endokrinološka ispitivanja, posebno naglašavajući nadbubrežnu i štitnu žlezdu (imala sam upalu pre godinu dana, hormoni sada u redu), ali i virusološka ispitivanja. Endokrinolog me uputio na hormonska testiranja i OGTT test, koje treba uraditi sledećeg meseca. Poslednje što je rađeno je EEG u privatnoj klinici, gde je zaključak sledeći: Dobro izražen EEG sa dominacijom alfa aktivnosti srednjih amplituda, jasnih bez specifičnih grafo elemenata ukazuje na iritativnu aktivnost temporalnog regiona leve hemisfere. Dr koji je radio EEG se začudio zašto mi nije prepisana terapija i dao savet da se uradi BERA, SSEP sa n. medianusa, vestibulometrija i audiometrija; od lekova Urutal, neuro B12, Ginko. Terapija mi nije napisana na izveštaju, jer doktor ''ne želi da se njegov kolega naljuti što leči njegovog pacijenta''. Posle svih ovih ispitivanja i oprečnosti u mišljenjima doktora, ne znam kome da verujem i šta da radim. Da nema svih ovih simptoma, verovatno bih digla ruke od odlaska kod dr-a.
    Da li možete da me posavetujete šta da radim, da li da pijem ovu terapiju i da mi objasnite gde mogu uraditi BERA, SSEP sa n. medianusa i kakva su to snimanja.
    Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 27. 10. 2008.
    • Poštovana,
      kao prvo EEG je urednog ritma i u osnovnoj aktivnosti, ali pokazuje iritativnost temporalnog roga leve hemisfere. Slažem se da treba uraditi komplet evocirane potencijale (to Vam pokriva BERA, SSEP) a naravno uradite prethodno kao pripremu i ORL pregled sa vestibulometrijom i audiometrijom, kao i pregled od strane oftalmologa sa fundusom i vizusom. Nije loše da počnete sa terapijom, moj predlog su slični lekovi sa boljim dejstvom tbl.Cavinton 5mg 3x1, tbl.Doppel hertz 1x1 (Vit C, Vit E, Mg) i tbl.Tanakan 3x1. Ova snimanja (komplet EP) možete uraditi na Institutu za neurologiju, mada se zakazuju a verovatno i u nekoj od privatnih ustanova. Niste rekli rezultate virusoloških ispitivanja. Javite se sa nalazima.
      Pozdrav

Ostavite komentar