Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #13528

    Poštovani dr,
    šaljemo Vam nov izveštaj neurologa. Prethodno pitanje je bilo u vezi našeg sina od 11 godina sa vrtoglavicama i glavoboljom.
    Istog dana kada smo dobili Vaš odgovor mi smo preko nekih prijatelja čuli da u Jagodini postoji dobar privatni dečiji neurolog dr Željko Lukić. Prihvatio je da primi dete i evo njegovog nalaza: Status neurrologicus: obim glave 56,8 cm KN: nalaz na KN uredan, Valleixove tačke Palp, bolno neosetljive -GE: eutonija, eutrofija, eurefleksija -KTR: se sim. izazivaju -DE: eutonija, eutrofija eurefleksija uz negativne probe tonjenja na GE i DE i čuvanu GMS svih prox i dist ispitivanih mišića. - cerebralne probe: uredno izvodi - meningealni znaci negativni - Hod, tandem hod b.o. - senzibilizovani Romberg - lako nesiguran. Celokupan današnji neurološki nalaz je u granicama normale. Dg: Sy vertigonosum per anamnesis Indikovan je ORL pregled ( kalorijske probe.) Ovo je nov EEG izveštaj: U budnom stanju beleži osnovno aktivnost od 9-10 c/s u okviru alfa trake sa dobro prikazanom atenuacijom na otvaranje očiju. Tokom pregleda se u više navrata iznad T-P-O regiona sa lakom desnostranom predominacijom ispisuju nizovi srednjevoltiranih zaoštrenih talasa, kao i veoma retki interponovani oštri talasi. Ova pojava je izraženija tokom HV aktvacije. Tokom FS bez značajnih promena osnovne aktivnosti. EEG u budnom stanju beleži iritativne promene posteriorno.
    Ovo je ceo izveštaj dr Lukića i sad Vas molimo da nam pomognete da ga što realnije sagledamo. Ima li po Vašem mišljenju ovde razloga za zabrinutost na osnovu ovog izveštaja. Naročito nas zanima kakve su to iritativne promene i ti veoma retki interponovani talasi. Šta to može da znači i da li je potrebna MR.
    Puno pozdrava i unapred hvala na novom odgovoru

    Odgovoreno: 26. 10. 2008.
    • Postovani, nisam ni sumnjao u urednost neuroloskog nalaza. Ostri talasi predstavljaju iritativne promene i znace prisustvo mozdane disfunkcije u pomenutim regionima mozga. Mogu biti nekad prisutni u sklopu razvoja deteta, nekad oznacavati prisustvo glavobolja ali nekad i mogucnost za razvoj epilepticnih napada. Bitno je da je osnovna aktivnost u alpha ritmu sto znaci da se ne trebate bojati nekih procesa u mozgu tipa upale mozga ili ne daj boze tumora. Ali ostajem pri predlogu da se uradi obavezno MR mozga. Preporucujem mirovanje, redovnu ishranu i uopste redovni nacin zivota (spavanje i sl.) i izbegavanje vece fizicke aktivnosti jer tada dolazi do hiperventilacije (HV) kada su i izrazenije promene na EEG sto ste mi napisali u nalazu. Pozdrav

Ostavite komentar