Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #12910

    Ležala sam u bolnici Sv.Sava u Beogradu. Snimila sam kolor dopler i imam začepljenje vratnih aorti 55 posto. Pijem tulip jednu uveče. Triglicerdi 8, holesterol 7.
    Interesuje me da li će se smanjiti to začepljenje tabletama i dijetom. Pušila sam 25 cigreta, sada pušim 6 dnevno i da li cigarete imaju negativno dejstvo.
    Hvala

    Odgovoreno: 26. 10. 2008.
    • Postovana, nema vratnih aorti, ima samo vratnih krvnih sudova - karotide (leva i desna) i vertebralne arterije (leva i desna). Sa koje strane imate suzenje od 55% i zbog cega ste lezali u Sv.Savi? Stenoza se nece smanjiti dijetom i lekovima, moze se samo izvuci delimicno lipidna komponenta iz plaka pa da on bude nesto manji i manje opasniji. Dijeta vam treba a i tablete zbog postojanja hiperlipidemije jer uzimanje statina ne ide bez dijete. Verujem da su vam savetovali dopler kontrole na 6 meseci, jer se borba lekovima sprovodi do suzenja od oko 70% a nakon toga se primenjuju druge metode (karotidni stent ili endarterektomija). Preporucujem vise tbl.Sortis 20mg 1 uvece nego tbl.Tulip, uz caps.Aggrenox 2x1 (ili tbl.Plavix 75 1 uvece). Cigerete uvek imaju negativno dejstvo iz puno razloga. Javite se sa odgovorima. Pozdrav

Ostavite komentar