Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #12103

    Poštovani doktore,
    javljam se u nadi da ćete mi omogućiti da saznam neke stvari u vezi sa zdravstvenim stanjem moga oca. On je rođen 1952., u ličnoj anamnezi najvažnije mesto do 29.8.2008 zauzimale su tri stvari: reumatoidni artritis, izvađena štitasta žlezda i povremeno visok šećer koji se regulisao ishranom i ponekad tabletama. Porodična anamneza je puna smrti usled moždanog i srčanog udara. Tata je gore pomenutog datuma doživeo jak moždani infarkt, oduzeta mu je leva strana tela i ima parezu. Po udaru odvezen je na VMA u njihovu hitnu pomoć, gde mu niko od neurologa nije prišao punih sedam sati. Za fibrinolizu je, sve i da je u toj ustanovi rade, bilo kasno, a dan pre udara lekar iz hitne pomoci na VMA je tatu sa šećerom 22, povraćanjem i dezorijentacijom, uprkos našim molbama da ga hospitalizuju, vratio kući. Tretman u toj hitnoj pomoći je bio katastrofalan i to je posebna tema, jedino reči hvale imam za Vašeg kolegu načelnika Neurologije na VMA doktora Raičevića. Uzrok udara je verovatno bila začepljena desna karotida, ne mogu Vam reći u kom procentu, jer nam je jednom rečeno 80 posto, a drugi put da je sto posto začepljena.
    Zanima me da je ovaj drugi slučaj u pitanju,  kada nema ugradnje stenta, kakve su šanse za preživljavanje? Da li i koliko ljudi žive sa okluzijom karotide? Mora li doći do novog udara? Čitala sam da ima i asimptomatskih slučajeva! Nemam otpusnu listu ovde, kod tate je u Slankamenu, pa Vam ne mogu reći na kom delu mozga je nastala ishemija i sve druge stvari. Oporavak ide dobro, noga se brzo oporavlja, borimo se i za ruku, ali psiha mu je znatno promenjena, plače stalno. Bio je i strastveni pušač, pa moguće i da je sada u depresiji. Za terapiju mu je uz njegovu raniju određen Cardiopirin i Cavinton. Čini mi se da Vi u slučajevima sa velikim rizikom od novog udara predlažete Plavix! Kako poboljšati taj kolateralni krvotok? Postoji li sredstvo kojim se smanjuje začepljenost karotida, na netu se reklamiraju neki čajevi, masaže i detoksikacije na razne načine. Šta mislite o Vitafonu? Šta da radimo kada tata završi prvi krug rehabilitacije? Mi bismo je nastavili ovde u BG u Sokobanjskoj ulici. Predložite mi dobrog neurologa i vaskularnog hirurga iz Beograda!
    Oprostite na preopsirnosti, u potrazi za nadom, bila sam na hiljadu sajtova, sto domacih, sto stranih i ovaj je mogu Vam reći među najboljima.
    Srdačan pozdrav iz Beograda!

    Odgovoreno: 06. 10. 2008.
    • Poštovana,
      da bi bili sigurni u procente otac treba da uradi MSCT krvnih sudova vrata. To snimanje određuje dalji tretman. Radi se o simptomatskoj karotidi, tj. o onoj koja je razlog inzultu i levostranoj hemiparezi. Postoje dve varijante kod delimičnog začepljenja ili subokluzije, a to su endarterektomija koja se radi u opštoj anesteziji i stent koji se radi u budnom stanju pacijenta. Ja sam više za stent, jer je opšta anestezija uvek rizik, a i u Nišu postoje odlčina iskustva u vezi stenta. Međutim, kod okluzije (potpuno začepljenje) je tkivo devitalizovano i tu nema hirurškog tretmana. Čak i u tom slučaju bitna je druga strana, tj.bitno je održati prohodnom, jer bi mogla da preuzme cirkulaciju sa svoje strane u dobroj meri. Do novog udara ne mora doći zbog karotide, već i zbog činjenice da dijabetičari imaju dva puta više receptora za trombocite, a samim tim i za trombozu, odnosno šlog ili infarkt. Bitan je oporavak noge da bi mogao da stane i psihičcki ojača samim tim. Plavix bi za njega bio lek izbora koji bi povećao zaštitu od novih dešavanja, pogotovo što ima multifaktorijalni rizik (karotidna stenoza, dijabet i sistemsko oboljenje RA) to 1 tableta uveče uz drag.Trental 400 2x1, tbl.Cavinton 5mg 3x1. U tom slučaju ne bi uzimao tbl.Cardiopirin. Za depresiju predlažem tbl.Zoloft 50mg 1 ujutro 7 dana, a potom 1+1+0 sa mogucnošću daljeg povećanja zavisno od simptoma. Bitna je uporna rehabilitacija s tim što ne sme da se kupa u kadi ležeći već stojeći i ako se vežba u bazenu samo do grudnog koša, vrat ne sme da bude u vodi. Od neurologa za dalje Vam preporučujem u Urgentnom centru na Urgentnoj neurologiji Doc. Dejanu Jovanovic ili Prof. Ljiljanu Bumbaširević, a od vaskularnih hirurga na Dedinju Prof. Radaka. Pozdrav

Komentari na pitanje: #12103

    • Postovani doktore. Javljam se da bi se posavetovao sa vamo u vezi oca. Tata je imao mozdani udar 14 februara i ukocenost leve strane sada ide na bolji i bolje hoda a i ruka bolje funkcionise, uradili smo mra i mri ima zacepljenje karotida na jednoj strani 90 a na drugoj 60 odsto. Vaskularni hirurg se nije odlucio za operaciju, tata od terapije uzima sinkum po semi monopril od 20mg 2 puta na dan i uzima verapamil 3 puta na dan od 80 mg. Privatni kardiolog mu je preporucio aspirin 100. Da li bi on smeo da pije aspirin zbog sinkuma i da li predlazete nekakvu rehabilitaciju i jos neki drugi lek. . . Hvala unapred

Ostavite komentar