Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #12004

    Poštovani,
    javljam se iz Hrvatske, već polako umorna jer svoj problem vrtoglavica već mjesecima i nakon obavljanja hrpe pregleda i pretraga nisam riješila. Unaprijed se izvinjavam što će opis mog problema biti poduži i nadam da ćete mi moći reći neko svoje mišljenje o svemu i kakav savjet.
    Imam 27 godina, radim u bolnici u smjenama na odjelu intenzivne njege. Unatrag 7 mjeseci počinjem osjećati neku vrstu vrtoglavice, više sličnu zanošenju, kao da sam ošamućena, povremeno me probada kroz glavu, ponekad osjećam stezanje poput obruča najčešće u području sljepoočnica. Svi navedeni simptomi se ne javljaju istovremeno, nego u različitim kombinacijama i povremeno. Ponekad osjećam žarenje na koži glave,  trnce po licu i imam osjećaj da ću se onesvijestiti. Još niti jednom nisam pala u nesvijest, povremeno osjećam tahikardiju i također se osjećam dosta loše. Jedno vrijeme sam mislila da mi se ta ošamućenost javlja ovisno o položaju glave ili fazi menstrualnog ciklusa, ali to više nisam sigurna.Vrlo često osjećam napetost u vratu i gornjem dijelu leđa. Inače, idem na specijalistički studij, ali uopće nisam opterećena niti fakultetom, niti poslom ili nečim drugim osim ovoga, jer me nakon toliko vremena što ne znam što mi je, ponekad stvarno uhvati strah, jer do sada mi u životu ništa nije bilo teško napraviti, raditi, a ovo me već zbilja ometa u svakodnevnom životu. Crvena krvna slika mi je bila uredna, željezo 13, elektroliti uredni, šećer u krvi uredan, standardne i funkcionalne snimke vratne kralježnice uredne, Dopler V-B sliva: registrira se protok kroz obje a. vertebralis i a. basilaris fiziološkog smjera sljedećih srednjih vrijednosti brzine strujanja krvi- desna a. vertebralis 51 cm/sek na 60 mm, lijeva a. vertebralis 52 cm/sek ma 60 mm, a. basilaris 61 cm/sek na 85 mm, što ukazuje na povišene vrijednosti SBSK ispitivanih arterija; fundus i visus uredni; EEg: Nalaz dizritmičan sa paroksizmalnom tendencom na HV; Nakon mjesec dana ponavljam EEG i nalaz je identičan, ista promjena na istom mjestu (nalaz je paroksizmalno dizritmičan na HV). T3 2.11(1,30-3,10), T4 145.0(66,00-181), TSH5,25(0,270-4,20), Helicobacter pylori negativan, nemam nikavih neuroloških ispada, koordinacija i hod su mi uredni, MR mozga uredan, UZV štitnjače uredan, menstracije uredne, ciklusi redoviti, ne pušim, ne konzumiram alkohol, vidno polje po goldmanu uredno, na jednom ekg-u sinus tahikardija, inače do sada uredan na redovitim sistematskim pregledima, UZV bubrega uredan, nadbubrežne žlijede nisu uvećane, abdominalna aorta pravilna, UZV gušterače i jetre uredan. Kontrolni hormoni štitnjače: bez ikakve terapije se i TSH vratio u granice normale: 3,741 (0,350-4,940), T3 2,32(0,89-2,44), T4 109,93(62,68-150,84); CEA 1,03(0,00-5,00), CA 19-9 8,1(0,00-37,00), CA 15-3 6,1(0,0- 31,3).Ciljana snimka selae turcicae bez patoloških promjena. Holter : osnovni ritam je sinusni prosječne frekvencije 83 min. Minimalna frekvencija 64, a maksimalna 154 u minuti. Nisu zabilježene ektopije niti signifikantne pauze. Inače imam nizak tlak oko 100/60, pa čak i niže. Nikada nisam bila teže bolesna, u djetinjstvu sam imala problema s bronhitisom, ali i to je prošlo.
    Zahvaljujem na strpljenju za čitanje i molim odgovor, jer ja sam već umorna od hrpe pretraga i slabih objašnjenja svega. Liječnik opće prakse mi je bez konzultacije neurologa predložio da 10 dana pijem Tegretol cr, a doktorica neurolog se nije složila s tim nego je rekla da bi eventualno mogla probati piti Depakine 300mg pola tbl tjedan dan. Meni se to \"eventualno mogla probati\" što se tiče terapije antiepilepticima uopće ne sviđa i ne čini ozbiljno i odgovorno, pa nisam počela piti ništa. Čekam pregled kod drugog dotora specijalista neurologije. I srećom još postoje dani kada se osjećam koliko toliko dobro.
    Srdačno Vas pozdravljam

    Odgovoreno: 03. 10. 2008.
    • Poštovana,
      svi nalazi su Vam dobri, sem EEG. Nisam za uključivanje specificne terapije (antiepileptici) dok se ne uradi EEG nakon deprivacije spavanja (nespavanje noć ili nekoliko sati pre snimanja). Sa niskim krvnim pritiskom možete osećati sve navedene tegobe: vrtoglavicu, bezvoljnost, opštu slabost, malaksalost. Uzimajte više tečnosti i solite hranu da bi podigli krvni pritisak. Inače, rad u intenzivnoj nezi nije lak. U razvijenim zemljama se osoblje intenzivnih nega smenjuje na tri godine. Javite se sa nalazom.
      Pozdrav

Ostavite komentar