Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #11941

    Od pre 10 meseci suprug ima osećaj povremenog trnjenja (bolnog žarenja) spoljne srednje trećine butina. Najčešće se javlja prilikom hoda, posle pređenih oko 1km samo jedna noga retko obe, a zadnje vreme i u fazi mirovanja i to isključivo10-tak minuta po buđenju, ali to se javlja iznad stopala u donjem delu potkolenice u ležećem položaju, prvo jedna, a prilikom promene položaja i druga noga, ali osećaj trnjenja u prvoj nestane. Pored toga trnu, bride mu i oba dlana. Rađen je i EMNG koji je ukazao na moguću početnu senzomotornu polineuropatju.
    Zanima me Vaše mišljenje i predlog daljih ispitivanja i eventualno terapije. Neurološki nalazi su uredni, šećer normalan, color dopler donjih ekstremiteta ne pokazuje promene.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 02. 10. 2008.
    • Poštovana,
      radi se o opterećenju slabinskog dela kičme koje se ispoljava simptomima koje ste naveli što se tiče nogu. Predlažem da uradi CT LS kičme (L4-L5, L5-S1) ili MR LS kičme i rentgen vratne kičme zbog trnjenja ruku. Treba početi odatle uz uvažavanje mogućnosti postojanja senzomotorne polineuropatije. Da li suprug kozumira alkoholna pića? To je druga mogućnost pored dijabeta za nastanak polineuropatije. Javite se sa odgovorima i nalazima.
      Pozdrav

Ostavite komentar