Za zakazivanje telefonskim putem pozovite 063/687-460 Za zakazivanje telefonskim putem 063/687-460
  1. Pitanje broj: #11496

    Dete starosti 7 god. imao do sada 6-7 padova. Obično se to dešavalo u igri prilikom udarca u predelu stomaka ili grudi, kada bi nastao panični strah kod njega. Najpre se desi da padne opuštenog tela, nakon čega kreće da se proteže unazad uz blage konvulzije i sliku koja izgleda kao da sanja neki strašan san. Kada ga poprskamo vodom vraća mu se svest, i sve to traje 15-20 sekundi. Nakon kratkog vremena nastavlja sa igrom i ne primećuje se na njemu nikakva promena ili umor. Rađen je EEG prošle godine na Dečijoj Klinici u Tiršovoj kada je rezultat bio uredan. Nakon toga je prošlo oko 6 meseci do sledećeg pada kada je pao sa bicikle i udario se u predelu grudi na volan. Jako se udario što se videlo i po podlivu od udarca koji je bio vidljiv danima. Najpre je počeo da plače i da panično zove upomoć, a nakon toga je počeo da gubi svest i kada sam ga uzeo u naručje i počeo da ga nosim ka kući, počeo je da se blago zabacuje unazad i kao da sanja strašan san uz blage krike kao kada ga nešto boli. Nakon što sam ga poprskao vodom odmah je došao k svesti. Sledeći put je pao nakon mesec dana na bazenu u Soko Banji gde smo bili na odmoru. Bilo je jako toplo, dobio je jak proliv koji nije mogao da zadrži do toaleta. Nakon što sam ga oprao plivali smo pola sata, pravilnog plivanja. Pola sata nakon toga krenuli smo da se pakujemo za polazak. U jednom momentu naslonio se na ogradu i pobledeo. Na pitanje da li mu je dobro odgovorio je da ga boli glava i da mu nije dobro, a već sledećeg trenutka je pao opuštenog tela. Pošto sam ga prihvatio u ruke i pokušao da osvestim počeo je da se zabacuje unazad i ispušta blage krike kao da trpi bol i sanja nešto. Poprskao sam ga sokom i došao je k svesti istog trenutka. Kada smo došli sutradan u Beograd zakazali smo pregled kod kardiologa i nalaz je opet bio uredan, uz preporuku lekara da ipak ponovimo EEG. Zakazali smo pregled EEG u snu za 21. oktobar. Doktorka smatra da je to sinkopa, ali ostaje da se sačeka još taj pregled da bi bila sigurna. Dečak je inače jako emotivan. Napominjem da je pre par godina pao nakon pola sata od vađenja krvi iz prsta. Napre je u toku vađenja krvi bio kao u šoku, verovatno od straha, usled čega ni krv iz prsta nije mogla da se iscedi, iako ga je med. sestra dobro ubola. Bio je sav prebledeo. Kada smo stigli kući, nakon pola sata počeo je da plače i tada mu je krenula krv iz prsta. Dok sam otišao po maranicu on je pao unazad i ista ona slika koju sam Vam već opisivao. Problem je u tome što već neko vreme trenira plivanje i izrazio je želju da ga upišemo u školu vaterpola, što smo i učinili. Bio je već na 2 treninga i sve je prošlo OK.
    Da li je to riskantno za njega i da li je uopšte preporučiljivo da se bavi takvim ili sličnim sportom ukoliko se dijagnostikuje sinkopa. Napominjem da je supruga u ranoj mladosti, sve do puberteta imala slične simptome, a da je odmah nakon rođenja operisana zbog deformiteta grudnog koša i problemom sa srcem.

    Odgovoreno: 26. 09. 2008.
    • Poštovani,
      rizik je bavljenje sportom dok se ne postavi definitivna dijagnoza (sinkopalni ili epileptični napadi), jer hiperventilacija koja se javlja pri naporu može pogodovati napadu. Po opisu liče i na jedne i na druge napade. Uradite EEG nakon deprivacije spavanja a ako treba i 24h EEG koga ima u Beogradu. Javite se sa nalazima. Odluka o bavljenju sportom može se doneti nakon toga. Ako su sinkopalne krize i ako je dete osetljivo sportom če ojalati.
      Pozdrav

Ostavite komentar